środa, 20 lutego 2013

Lekka zupa pomidorowa z chilli i bazylią


Witajcie :) Jeśli nie macie pomysłu na lekką i orzeźwiającą zupę, ten przepis jest właśnie dla Was. Dziś propozycja zupy pomidorowej z chilli i bazylią - bardzo prostej w przygotowaniu, wyjątkowo smacznej i mającej mało kalorii (w wersji dla 4 osób, porcja ma jedynie 95 kcal). Serdecznie polecamy. Przepis z dobrze Wam już znanej książki "Gotuj i chudnij".

Składniki(na 2 osoby/ew. dla 4 osób jako przystawka):
1 łyżka oliwy
1 drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku
szczypta suszonych płatków chilli
400g pomidorów z puszki
garść grubo posiekanej bazylii
sól, pieprz, szczypta cukru
łyżka gęstej śmietany




Przygotowanie:
1. Obierz czosnek i cebulę i pokrój bardzo drobno. Oliwę podgrzej w garnku i zeszklij na niej cebulę i czosnek. Po czym dodaj chilli i smaż jeszcze około minutę.

2. Dodaj pomidory. Do pustej puszki nalej dwukrotnie wody (ale nie wlewaj do pełna, bo zupa wyjdzie zbyt wodnista) i wlej do garnka. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

3. Po upływie pół godziny dodaj bazylię i śmietanę. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem. Skosztuj ponownie i w razie potrzeby dopraw.


Nasze oceny:

Basia: Zupa bardzo smaczna, ale raczej ciężko się nią najeść. Proponuję dodać ryż lub makaron pełnoziarnisty. Najlepiej pasuje jako przystawka. Moja ocena: 8/10.

Julka: Bardzo smaczna zupa. Zupełnie inna niż taka tradycyjna domowa z ryżem. Będzie często gościć na moim stole. Tylko pamiętajcie, że jeśli chcielibyście się nią najeść podwójcie ilość składników, zwłaszcza pomidorów :) Moja ocena: 10/10

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter